Συνέχεια στη σειρά Unboxing αγωνιστικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι αγωνιζόμενοι. Ο εξοπλισμός αυτός είναι η προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και μεγάλης σημασίας στην αίσθηση και την ευκολία στην οδήγηση του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Ξεκινάμε με την αγωνιστική φόρμα η οποία έχει σχεδιαστεί να καλύπτει όλο το σώμα του οδηγού, που σημαίνει ότι τον καλύπτει από το λαιμό μέχρι τον αστράγαλο. Αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι. Επίσης αποτελείται από ένα ή και περισσότερα στρώματα Nomex. Το ύφασμα Nomex είναι ένα συνθετικό υλικό το οποίο διατηρεί τις επιβραδυντικές ιδιότητες της φωτιάς με τη πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όταν το Nomex εκτίθεται στη φλόγα αντί να υπάρχει καύση ή τήξη δημιουργείται άνθρακας. Έτσι η γέμιση πυκνώνει και εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας στο σώμα. Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η κλωστή όπως και το φερμουάρ είναι με τέτοιες προδιαγραφές έτσι ώστε ν' αντέχουν στην φλόγα. Διαθέτει ελαστικές μανσέτες στους καρπούς καθώς και στους αστραγάλους όπου υπάρχουν εκεί δύο έως τέσσερα στρώματα Nomex.

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, TikTok & YouTube για να μαθαίνετε, περισσότερα νέα για την ενασχόλησή μας με το motorsport.

Ακόμη υπάρχουν δύο λαβές στους ώμους ένας δεξιά και ένας αριστερά. Οι ιμάντες αυτοί είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε ν' αντέχουν το βάρος του οδηγού και του καθίσματος σε περίπτωση ατυχήματος όπου θα πρέπει να βγουν μαζί ως ένα σώμα από το αυτοκίνητο.

Sabelt racing suit

Τα γάντια αποτελούν άλλο ένα κομμάτι στη προστασία του αγωνιζόμενου, είναι από δέρμα και παρέχουν την ευαισθησία που απαιτείται για την αίσθηση του τιμονιού. Υπάρχουν δύο ειδών γάντια, τα εξώραφα και τα εσώραφα, τα οποία είναι καθαρά δικής σας επιλογή τι θα αγοράσετε.

Sabelt Gloves

Τώρα όσον αφορά τα παπούτσια, είναι πυροστεγανές μπότες οι οποίες είναι από μαλακό δερμάτινο μαξιλαράκι και λαστιχένιες σόλες. Οι λαστιχένιες σόλες είναι λεπτότερες από αυτές του συνηθισμένου παπουτσιού και αυτό για να υπάρχει καλύτερη επαφή με τα πετάλ του αυτοκινήτου και χωρίς ολίσθηση.

Πέρα από τη φόρμα όμως υπάρχει άλλο ένα στρώμα ανθεκτικό στη φλόγα και αυτό λόγω των θερμικών εσωρούχων. Τα εσώρουχα αποτελούνται από το κάτω μέρος που φτάνει μέχρι τους αστραγάλους, το πάνω μέρος που φτάνει μέχρι τους καρπούς, καθώς τις κάλτσες και τη μπαλακλάβα.

Sabelt custom suit

Ανεξαρτήτως εταιρίας μπορείτε πάντα να φτιάξετε τα δικά σας σχέδια τόσο στη φόρμα όσο και στα γάντια, τα παπούτσια αλλά και τα εσώρουχα με ό,τι σχέδιο ή αυτοκόλλητο θέλετε. Απαγορεύεται να ραφτεί οτιδήποτε πάνω στον εξοπλισμό αφού τον έχετε παραλάβει καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας. Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι, καλό θα ήταν σε μορφή που κολλάει και ξεκολλάει και να είναι από υλικό που αντέχει στη φλόγα.

Όλος ο εξοπλισμός που αναφέραμε δεν έχει ημερομηνία λήξης αλλά λήγει με βάση την ομολογκασιόν. Τέλος υπάρχει εξοπλισμός με έγκριση FIA που είναι κατάλληλος για όλα τα είδη αγώνων, και χωρίς έγκριση FIΑ που είναι κατάλληλος για track day.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το κάθε κομμάτι πρέπει ν' αλληλοκαλύπτει το άλλο έτσι ώστε να εξασφαλίζει την προστασία του οδηγού σε μέγιστο βαθμό. Η αγωνιστική φόρμα, όπως και τα εσώρουχα παιρνούν από δοκιμασίες σε ακραίες θερμοκρασίες.

Σχετικά Άρθρα