Το ραντεβού ανανεώθηκε λοιπόν, και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ετοιμάζομαι να ταξιδέψω στην όμορφη Κύπρο. Μετά την πρώτη μου εμπειρία ως βοηθός του Υπεύθυνου Ασφαλείας του αγώνα, νιώθω πιο έτοιμη να βρεθώ στο ίδιο πόστο. Ήδη η νέα σχεδίαση του αγώνα μου έχει δημιουργήσει την αδημονία να βρεθώ στις ειδικές διαδρομές.

Με την άφιξή μου στο κέντρο του αγώνα, είχα την χαρά να δω όλους όσους είχα συνεργαστεί μα και νέα μέλη. Η πρώτη μου ερώτηση φυσικά και είναι, τι έχει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, καθώς βρισκόμαστε 2 μέρες πριν την έναρξη του αγώνα. Η επόμενη μέρα, λοιπόν, μας βρίσκει από νωρίς στις ειδικές διαδρομές της πρώτης μέρας του αγώνα, όπου έπρεπε να γίνουν και οι τελευταίες σηματοδοτήσεις σε σημεία που κρύβουν κινδύνους τόσο για τους αγωνιζόμενους όσο και για τους θεατές. Άλλωστε προέχει η ασφάλεια όλων! Με την επιστροφή μας στο "αρχηγείο" ( έτσι προσφωνούν το κέντρο του αγώνα), δίνεται έμφαση στα σημεία που θα πρέπει να δοθεί προσοχή και την ημέρα του αγώνα.

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, TikTok, YouTube & Twitter για να μαθαίνετε, περισσότερα νέα για την ενασχόλησή μας με το motorsport.

Μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη του αγώνα, και όλα μοιάζουν να βαίνουν βάσει προγράμματος. Οι ειδικές της δεύτερης μέρας έχουν ελεγχθεί και έχει γίνει και η απαραίτητη ενημέρωση (briefing) με τους συμμετέχοντες. Και τις δύο μέρες, τα πληρώματα έχουν πραγματοποιήσει αναγνωρίσεις των διαδρομών (RECCE). Ώρα για ξεκούραση. Η τελετή έναρξης του Cyprus Rally 2019 είναι προ των πυλών!

ERC Cyprus Rally 2019 Roadbook

Παρασκευή, λοιπόν, και το ξημέρωμα βρίσκει μέλη της ομάδας και εμένα στη περιοχή όπου θα διεξαχθεί η ειδική διαδρομή για να αποφασιστεί η σειρά που θα ξεκινήσει το κάθε πλήρωμα (qualifying stage). Όλα έτοιμα καθώς καταφθάνουν τα πρώτα πληρώματα για το "ελεύθερο πέρασμα". Σε λιγότερο από τρεις ώρες, θα ξεκινήσει και η πρώτη χρονομέτρηση του αγώνα. Οι θεατές είχαν τη χαρά να απολαύσουν τα αυτοκίνητα σε μια διαδρομή που περιείχε ελιγμούς (chicane) όσο και άλμα, κάνοντας τους να μένουν με το στόμα ανοιχτό σε κάθε πέρασμα.

Με το τέλος της διαδικασίας, και με τη συνέντευξη τύπου από τους αγωνιζόμενους, οδηγούμαστε στην Λάρνακα για την επίσημη έναρξη του αγώνα. Τα πληρώματα έτοιμα με τα γυαλισμένα αυτοκίνητά τους να ανέβουν στη ράμπα εκκίνησης και να δεχθούν το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων θεατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένας αγώνας που αφορά το πρωτάθλημα της FIA, το ERC (European Rally Championship) αλλά και ένα άλλο περιφερειακό πρωτάθλημα, το MERC (Middle East Rally Championship), καθώς και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλλυ. 

Η πρώτη μέρα του αγώνα περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές, δύο εκ των οποίων επαναλαμβανόμενες. Η πρώτη ειδική διαδρομή πραγματικά με έχει ενθουσιάσει καθώς ο Υπεύθυνος Ασφαλείας με ενημερώνει ότι αποτελεί κομμάτι ειδικής διαδρομής του WRC (World Rally Championship), και πραγματικά ανεβάζει τον πήχη αρκετά ψηλά για τα πληρώματα. Μια ακόμη ειδική που θα θυμάμαι για καιρό είναι η τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας. Η ειδική διαδρομή έλαβε χώρα μέσα στη πόλη της Λευκωσίας. Η χάραξή της περιελάμβανε πέρασμα από τα "κατεχόμενα", και για τις ανάγκες του αγώνα η συνεργασία Κύπριων και Τουρκοκύπριων έχει αποδώσει στο μέγιστο. Με το τέλος της πρώτης μέρας του αγώνα, τα σχόλια των αγωνιζομένων χαρακτηρίζονται από ενθουσιασμό για τις ειδικές αν και αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες.

ERC Cyprus Rally 2019 Safety Car

Η δεύτερη και τελευταία μέρα του αγώνα ξεκινά εξίσου δυναμικά. Τρεις ειδικές διαδρομές αλλά επί δύο είναι η πρόκληση και τα πληρώματα πραγματικά γνωρίζουν ότι δεν έχει σημασία μόνο η ταχύτητα, μα και η στρατηγική ώστε να αντέξουν μέχρι το τέλος. Οι ειδικές της ημέρας έχουν μια συνεχή ροή αφού βρίσκονται πολύ κοντά. Τι γίνεται όμως με το δεύτερο πέρασμα των ειδικών διαδρομών; Καθώς περνάμε από όλες τις ειδικές διαδρομές πριν ξεκινήσει το πρώτο αγωνιστικό, η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι ειδικές διαδρομές έχουν αλλάξει πολύ. Υπάρχουν αναμενόμενα σημεία που απαιτούν περισσότερη προσοχή και σημεία που δεν πάει ο νους ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Ένα τέτοιο σημείο αντιμετωπίσαμε και εμείς (Υπεύθυνος Ασφαλείας και εγώ) κατά το πέρασμα της 11ης ειδικής. Σε ένα σημείο του δρόμου, βλέπουμε ένα κομμάτι ξύλου εντός της ειδικής διαδρομής. Αμέσως σταματάμε για να το απομακρύνουμε, αλλά συνειδητοποιούμε ότι είναι ρίζα από δέντρο που εξέχει. Με γρήγορες ενέργειες κόβουμε το κομμάτι που εξείχε, και συνεχίζουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς καθώς το αμάξι του παρατηρητή της FIA πλησιάζει.

Φτάνοντας στο τέλος της τελευταίας ειδικής διαδρομής, αναμένουμε τα πρώτα πληρώματα που καταφθάνουν ώστε να τα συγχαρούμε. Η επιστροφή μας στο κέντρο του αγώνα, μας βρίσκει κουρασμένους μεν, αλλά με ένα χαμόγελο καθώς δεν υπήρξε κανένα ατύχημα που να βάζει σε κίνδυνο κάποιο πλήρωμα ή θεατή. Αναμονή των αποτελεσμάτων και τελετή λήξης με τα φώτα στραμμένα στα πληρώματα που το χαμόγελό τους διαγράφεται στα πρόσωπά τους. Μα, όλοι όσοι τερμάτισαν αξίζουν συγχαρητήρια!

Με την επιβίβασή μου στο αεροπλάνο την επόμενη μέρα, υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Η μεταφορά του αγώνα στα βουνά της Κύπρου, πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει καθώς θυμίζει ακροπολικές διαδρομές που λίγο καιρό πριν είχα την χαρά να παρευρίσκομαι υπό τους ήχους WRC αυτοκινήτων (Toyota, Citroën).

Το φετινό Cyprus Rally 2019 ήταν διαφορετικό, σκληρό και ίσως το πιο επιτυχημένο!

ERC Cyprus Rally 2019

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή

CAPTCHA

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από το RallyDiaries eRally Championship & την Bratsos Rally Team.

Στέλνουμε emails μόνο όταν κάτι νέο έχουμε. No spam.

FOLLOW @RALLYDIARIES