Αυτή τη χρονιά διεξήχθη η 20η Ανάβαση Δημητσάνας με ένα πολύ καλό αριθμό συμμετοχών που δείχνει ότι οι οδηγοί αγαπούν την ανάβαση και το ξεχωριστό της κλίμα. Είναι αλήθεια ότι η Ανάβαση Δημητσάνας είναι μια μικρή γιορτή, μια ευκαιρία για ένα δυνατό τριήμερο για τους εμπλεκόμενους στο motorsport συνδυάζοντας τον αγώνα με το δροσερό κλίμα του βουνού και τα καταπράσινα βουνά.

Στη φετινή ανάβαση θέλαμε να συμμετέχουμε αλλά δυστυχώς λόγο της αναβάθμισης και προετοιμασίας που κάνουμε για το αυτοκίνητο δεν ήταν δυνατό. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να συμμετέχουμε και να βοηθήσουμε ως εθελοντές στην οργάνωσή του. Την ευκαιρία αυτή μας την έδωσε η νεοσύστατη λέσχη της πόλης μας Α.Λ.Μ.Α. Τρίπολης όπου σε συνενόηση με την διοργάνωση Start Line αποφασίστηκε από κοινού να μπορέσει η λέσχη της Τρίπολης να βοηθήσει με εθελοντές τους διοργανωτές.

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, TikTok & YouTube για να μαθαίνετε, περισσότερα νέα για την ενασχόλησή μας με το motorsport.

Η Κατερίνα ήρθε από την Αθήνα για να δροσιστεί οπότε συνδύασε και το Σαββατοκύριακο με το βουνό ως κριτής του αγώνα. Για εμένα ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχω σε κάτι τέτοιο. Έτσι ως βοηθός κριτή μετά την απαραίτητη ενημέρωση και τον εξοπλισμό (σημαίες, γιλέκο, πυροσβεστήρα, υλικό για τα λάδια) βρέθηκα με τους κριτές στην Κ7 του αγώνα.

Υλικά κριτών - RallyDiaries

Το Κ7 είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία που πρέπει να καλύψουν οι κριτές στην ανάβαση. Είναι η ανηφόρα που φτάνει στο βράχο (για όσους ξέρουν την διαδρομή, αλλιώς τσεκάρετε στο τέλος του άρθρου) η οποία βγαίνει από φουρκέτα αριστερή προχωράει σε μια μέτρια δεξιά μετά ευθεία μια δεξιά σε αριστερή και μετά ευθεία και φτάνει στο βράχο. Οι κριτές συνήθως είναι δυο - τρεις σε αυτό το σημείο για να έχουν πλήρη ορατότητα σε όλο το μήκος του δρόμου. Έτσι λοιπόν η ομάδα του Κ7, χωρίστηκε σε τρία ασφαλή σημεία.

Ανάβαση Δημητσάνας 2021

Ο κριτής είναι υπεύθυνος για την θέση των θεατών, την κατάσταση του δρόμου αλλά και την αμεσότητα στο να βοηθήσει σε κάποιο συμβάν κάποιον άλλο κριτή. Σε αυτό τον αγώνα κατάλαβα την υπομονή και την υπευθυνότητα της θέσης αυτής. Οι θεατές είναι απρόβλεπτοι πετάγονταν από βουνοπλαγιές, κατέβαιναν βουνοπλαγιές, ήταν στα όρια του δρόμου και άλλοι ήρθαν τελευταία στιγμή να παρκάρουν στο φυλασσόμενο χώρο που έχουμε για να βγάλουμε ένα αυτοκίνητο αν υπάρξει συμβάν.

Το καλό είναι ότι όλα αντιμετωπίστηκαν, όλοι ήταν συνεργάσιμοι, ο αγώνας κύλισε σχετικά καλά και γρήγορα και τις δυο ημέρες.

Θεωρώ πως η εμπειρία του κριτή σε έναν αγώνα προσμετρά θετικά και από την πλευρά του οδηγού. Ένας οδηγός ξέρει για τις σημαίες τους κριτές κλπ. αλλά πρέπει να γνωρίζει και τους κανόνες και τις υποχρεώσεις των κριτών έτσι ώστε να μπορεί να φέρει εμπεριστατομένη άποψη αν του ζητηθεί για την διεξαγωγή του αγώνα ή για κάποιο συμβάν που είχε.

Αποψή και πρόταση μου είναι οι οδηγοί αγώνων να κάνουν κάποιους αγώνες ως κριτές για να δουν και αυτή την πλευρά των αγώνων. Είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα έστω και καθυστερημένα και δεν το κρύβω ότι θα ήθελα να το ξανακάνω στο μέλλον. Ο εθελοντισμός σε συνδυασμό με το motorsport είναι κάτι αναγκαίο για το άθλημα και το συναίσθημα του να προσφέρεις σε κάνει να νιώθεις διαφορετικά!

Σχετικά Άρθρα