Δεν μετράει πολύ καιρός από τη διοργάνωση του EKO Rally Acropolis 2022, και μετράω τις μέρες αντίστροφα για ένα ταξίδι στο εξωτερικό που με έχει γεμίσει προσμονή και ανυπομονησία. Προορισμός: Σιγκαπούρη. Ωραία σκέψη, αρκετές ώρες ταξιδιού αλλά τι σχέση έχει αυτό με το motorsport; Η ιστορία δεν ξεκινάει από εκεί, αλλά λίγους μήνες νωρίτερα. 

Η αφορμή δόθηκε από σχετική ανακοίνωση προγραμμάτος της FIA που σκοπό έχει την ενδυνάμωση της συμμετοχής γυναικείων στελεχών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε συνδυασμό με τον εθελοντισμό. Η πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης με βρήκε κάπως "χλιαρή" θα έλεγα στο να τη διαβάσω ολόκληρη, καθώς ο όρος 'Grand Prix' μου δημιουργούσε σκέψεις όπου η χώρα μου δεν έχει αντίστοιχη ανάμειξη και ίσως η ώρα μετά το σχόλασμα από την δουλειά να μην ήταν κατάλληλη, μπήκε στα "Αποθηκευμένα για αργότερα". Τελικά, αν αγαπάς κάτι δύσκολα σε αφήνει αδιάφορο. Λίγες ώρες αργότερα, μπήκα να διαβάσω ολόκληρη την ανακοίνωση. Η πρώτη σκέψη μου: τι τρομερή εμπειρία να βρεθεί κανείς στην οργάνωση ενός αγώνα με φόρμουλες. Στα επόμενα λεπτά είχα συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία και ό,τι ζητούσαν (μια "μικρή προϋπηρεσία" στο χώρο ήταν απαραίτητη, ευτυχώς υπήρχε) και αποστολή! Ένας στιγμιαίος ηλεκτρισμός στη θέαση του μηνύματος "η αίτηση σας ολοκληρώθηκε". Και αν με δεχτούν;

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, TikTok & YouTube για να μαθαίνετε, περισσότερα νέα για την ενασχόλησή μας με το motorsport.

Η θετική απάντηση για τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα στάλθηκε περίπου ένα μήνα μετά, ή ας το θέσω καλύτερα ένα μήνα πριν το Rally Acropolis (και αν με αφήσετε να λέω, θα ψάξω οποιαδήποτε καλή συγκυρία για να τη συνδέσω με αυτό!) Χωρίς ακόμα να το έχω συνειδητοποιήσει το ηλεκτρονικό μήνυμα που λήφθηκε 5 το πρωί, μου έφτιαξε τη μέρα και με έβαλε σε προσμονή. 

Λίγα λόγια για το ίδιο το πρόγραμμα FIA WOMEN OFFICIALS’ EXCHANGE PROGRAMME

Η Επιτροπή Γυναικών για τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό της FIA και οι Επιτροπές Εθελοντών και Επισήμων της FIA δημιούργησαν το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής γυναικών, στελεχών του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Στόχος ήταν η συμμετοχή τους σε ουσιαστικούς ρόλους που επιτελούν οι εθελοντές στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος. Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλά δομημένο και για κάθε μέρα υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις συμμετέχουσες (24 στο σύνολο), πέρα από το καθορισμένο 'πόστο' για τις ημέρες των δοκιμαστικών και του αγώνα. Όλο αυτό δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι Mohammed Ben Sulayem [FIA VOC President], Deborah Mayer [FIA Women in Motorsport Commission President], Janette Tan [Asia-Pacific Representative of the FIA WIM Commission and member of the FIA VOC], καθώς και η υπόλοιπη ομάδα που μας συνόδευε και μας είχε υπό την καθοδήγησή της.

F1 Singapore GP executives

Η εμπειρία για εμάς τις 24 ξεκίνησε από την Πέμπτη το πρωί όπου βρεθήκαμε στο χώρο που θα πραγματοποιόταν ο αγώνας. Ουσιαστικά σε ένα τμήμα της πόλης της Σιγκαπούρης. Η άφιξή μας δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά όλοι γνώριζαν για εμάς ως ομάδα και μας καλωσόρισαν θερμά. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες μέρες δημιούργησαν μια παραπάνω κόπωση λόγω της υγρασίας και της ζέστης που επικρατούσε. Αν σκεφτεί κανείς ότι φορούσαμε και τις "πορτοκαλί στολές" αυτό πρόσθετε στη δυσκολία προσαρμογής στο περιβάλλον. Όμως, τα χαμόγελα δεν έσβησαν. Η γνωριμία με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες ήταν συναρπαστική. Το να έρχεσαι σε επαφή με κόσμο που τρέφει την ίδια αγάπη και ζήλο για το ίδιο αντικείμενο, και να μαθαίνεις από τις δικές τους εμπειρίες δεν ξεχνιέται. Για κάποιες από εμάς, ήταν η πρώτη φορά συμμετοχής σε αγώνα F1, οπότε όλα ήταν πρωτόγνωρα. 

Η επίσημη θέση μου για την ημέρα του αγώνα ήταν στην στροφή 11 της πίστας. Είχα όμως την ευκαιρία να βρεθώ και στη συνάντηση των στελεχών - τομεαρχών το Σάββατο κάτι που προσέδωσε πολλά. Η εικόνα παρόμοια με αυτή στο δικό μας rally. Ο επικεφαλής του αγώνα τόνισε τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση, τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, έγινε συζήτηση και από τα στελέχη για κάτι που αντιμετώπισαν ή ήθελαν να ρωτήσουν καθώς είχαν πραγματοποιηθεί ήδη τα πρώτα δοκιμαστικα και δόθηκε μεγάλη προσοχή στα άτομα των ομάδων όσο και στους ίδιους να ενυδατώνονται συχνά. Ακόμη, το Σάββατο βρέθηκα στην αφετηρία των δοκιμαστικών για τα WSeries. Τέλος, υπήρξε χρόνος να περπατήσουμε όλη την πίστα και φυσικά να επισκεφτούμε τα pit lane. Τι εμπειρία! 

Ακόμα θυμάμαι το πρώτο άκουσμα των μονοθεσίων που πλησίαζαν με ήρεμους ρυθμούς. Δεν είχα δει από κοντά φόρμουλα σε λειτουργία, και τώρα βρισκόμουν τόσο κοντά. Η ομάδα που βρισκόμουν ήταν πραγματικά δεμένη. Κάθε χρονιά είναι περίπου τα ίδια άτομα και έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία της πίστας σε προηγούμενα έτη. Αυτό το έκανε από μόνο του πιο εύκολο τόσο για μένα όσο και για την μεξικανή φίλη μου, καθώς μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τον συντονισμό στην κάθε ενέργεια. Φυσικά μας εξήγησαν πάρα πολλά πράγματα.

Η ομάδα χωρίζεται σε δύο υποομάδες. Η μία που είναι υπεύθυνη για τις σημαίες (ίσως έχετε παρατηρήσει και το αντίστοιχο 'κλουβί' όπου εκεί κάθονται ώστε να βγάζουν τη σημαία όποτε χρειάζεται βάσει των κανονισμών-γεγονότων) και η άλλη υποομάδα γνωστή ως ομάδα παρέμβασης. Ο ρόλος της είναι τα μέλη να βρίσκονται κατά μήκος της στροφής και να παρατηρούν τα περάσματα, έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να επέμβουν μετά από επικοινωνία με το κέντρο του αγώνα. 'Ομως είναι υπεύθυνοι και για την 'κατάσταση' της πίστας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πριν ξεκινήσει ο αγώνας έχουν τσεκάρει όλη τη διαδρομή ώστε να είναι καθαρή, τα τοιχώματα ακέραια, ακόμη και τα προστατευτικά στα σημεία να είναι καθαρά από την πάνω πλευρά. Επίσης υπάρχει υπεύθυνος 'radio' που συνδέεται άμεσα με το κέντρο του αγώνα και δύο άτομα είναι υπεύθυνα για την καταγραφή των διελεύσεων σε κάθε γύρο. Φυσικά υπάρχει το όχημα παρέμβασης για τη συλλογή του μονοθεσίου που πρέπει να απομακρυνθεί από τη πίστα, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κατά τις μέρες των δοκιμαστικών, δίνεται συγκεκριμένο διάστημα για να κάνουν 'πρόβα' (χρονομετρημένη παρακαλώ) το άτομο του οχήματος παρέμβασης και το ζευγάρι που του δίνει τις εντολές στο πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση ατυχήματος. Το βρήκα συνετό από θέμα ασφαλείας, αλλά και απαραίτητο. Σκεφτείτε ότι ένας αγώνας gp γίνεται μια φορά το χρόνο. Και να πως εξασφαλίζεται ότι σε μια 'κακή στιγμή' ότι θα υπάρξουν τα σωστά αντανακλαστικά.

F1 Singapore GP Marshall team

Η ημέρα του αγώνα έχει φτάσει και όλοι είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι. Η πρόγνωση για βροχή δεν πτοεί κανένα! Η παρέλαση με τα ιστορικά οχήματα δίνει μια ευχάριστη νότα, με τα χαμόγελα όλων αγωνιζόμενων και θεατών να είναι ευδιάκριτα. Στα του αγώνα, όλα κύλησαν ομαλά για TSS The Super Series & W Series. Στον αγώνα όπου διαγωνίζονταν γυναίκες οδηγοί, η ομάδα μου μας προέτρεψε ως "επίτιμες" να αναλάβουμε εμείς στο ρόλο των σημαιών και σε συνδυασμό με την υπεύθυνη του radio μπορώ να πω ότι ήταν μια ξεχωριστή στιγμή.

Όσο όμως πλησίαζε η ώρα του μεγάλου αγώνα, τόσο και τα σύννεφα πύκνωναν. Οι σταγόνες δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους και μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε κανονική βροχή. Η αναβολή ήταν αναπόφευκτη. Η προσπάθεια των στελεχών για να καθαρίσουν την πίστα ήταν πολύ γρήγορη και συντονισμένη. Αν παρακολουθήσατε κάποια αποσπάσματα θα είδατε τις σκούπες να έχουν πάρει φωτιά! Φυσικά είχα και εγώ την ευκαρία να βοηθήσω σε όλο αυτό. Μετά από περίπου μία ώρα πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση. Ο αγώνας είχε κάποια ατυχήματα, δύο εκ των οποίων στη στροφή 10 όπου είχα οπτική. Πραγματικά κόβεται η ανάσα όταν βλέπεις το μονοθέσιο "εκτός γραμμής" στη περίπτωση που περιγράφω να πηγαίνει ευθεία. Όλοι όμως είναι καλά και αυτό λόγω της εξελιξης των μέτρων ασφαλείας των μονοθεσίων αλλά και της πίστας. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με 59 από 61 γύρους καθώς δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των δύο ωρών που έχει θεσπιστεί. Ο τερματισμός και ο κυματισμός της καρώ σημαίας, δημιούργησε μια συγκίνηση σε όλους μας, καθώς όλα πηγαν καλά. Δεν ένιωθα έτοιμη να αφήσω το πόστο. Οι μέρες που πέρασα με αυτούς τους ανθρώπους και το γεγονός ότι δεν θα τους δω πολύ σύντομα άφηναν μια περίεργη αίσθηση. Στα υπερ για μένα ότι επέκτεινα τη διαμονή μου στη Σιγκαπούρη και κατάφερα να τους δω και εκτός αγώνα, όπως άλλωστε είχαμε κάνει και προηγούμενες μέρες.

Η εμπερία που έλαβα από αυτό το πρόγραμμα είναι πολύτιμη και ευελπιστώ να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής και άλλων εθελοντών σε παρόμοια προγράμματα, καθώς και να μπορέσω να επικοινωνήσω την εμπειρία μου αντίστοιχα. Σαν επίλογο, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Τάκη Πουρναράκη και Νίκο Κοροβήλα για την σύνδεση πριν τον αγώνα από το κανάλι της ΕΡΤ, καθώς και τον Γιάννη-Μάριο Παπαδόπουλο και την cosmote tv που στο κλείσιμο αυτού του τόσου ξεχωριστού αγώνα (για μένα) μου έδωσαν την ευκαιρία να μοιραστώ άμεσα μαζί σας την χαρά και την αγάπη για το μηχανοκίνητο αθλητισμό!

ΥΓ: Ένας Σεπτέμβρης που θα χαρακτηρίσω ως τον πιο γεμάτο από πλευράς "μηχανοκίνητου αθλητισμού" σε μια ροή που ξεκίνησε με τα δοκιμαστικά τεστ των ομάδων WRC λίγο νωρίτερα, το ίδιο το WRC- EKO Acropolis Rally, την 'πρώτη' πρακτική με το αγωνιστικό μας με ξεχωριστή παρέα, χαμόγελα, δράση, μια well-spend Sunday όπως θα την χαρακτήριζα για ένα εισητήριο που με προσγείωσε μέσα στη 'Μέκκα' του motorsport, σε πρώτη εμπειρία ζωής.

F1 Singapore GP - Katerina Bratsou

Δεν σταματάμε εδώ. Το Rally Diaries ετοιμάζει βαλίτσα για ένα Σαββατοκύριακο που πιστεύουμε θα μας ανταμείψει με εικόνες και ήχους του παρελθόντος και όχι μόνο!

Stay tuned!

Σχετικά Άρθρα