Ο αγώνας δεξιοτεχνίας αποτελεί μια προσιτή μορφή αγώνα για τον καθένα, αρκεί να έχεις αυτοκίνητο, κράνος και φυσικά δίπλωμα οδήγησης! Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος αγωνιστικό αυτοκίνητο για να συμμετάσχει.

Ο αγώνας δεξιοτεχνίας που διεξήχθη στην πίστα καρτ της Τρίπολης, αποτέλεσε την πρώτη συμμετοχή σε αγώνα, τόσο για εμένα όσο και για το αυτοκίνητο με το οποίο συμμετείχα, καθώς την ίδια χρονιά είχε τελειώσει η ανακατασκευή του οικογενειακού αυτοκινήτου. Ένα Peugeot 205 Rallye.

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, TikTok & YouTube για να μαθαίνετε, περισσότερα νέα για την ενασχόλησή μας με το motorsport.

Η σκέψη που με ώθησε να δηλώσω συμμετοχή: το καλύτερο δέσιμο με το αυτοκίνητο, οι αντιδράσεις σε πιο πιεστική οδήγηση μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αυτό της πίστας και φυσικά η πρώτη εμπειρία σε αγώνα. Ήδη το αυτοκίνητο είχε κάνει τα πρώτα του χιλιόμετρα με το που τελείωσε η ανακατασκευή του σε ένα roadtrip στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, έχοντας δείξει ότι όλα λειτουργούν ομαλά.

Peugeot 205 Rallye

Μα, σε συνθήκες πίεσης; Η στιγμή, λοιπόν, έφτασε και βρίσκομαι στη γραμμή αφετηρίας. Η πρώτη αίσθηση που δημιουργήθηκε με την εναπόθεση της σημαίας από τον αλυτάρχη πάνω στο καπό.. πρωτόγνωρη. Τα μάτια εστιάζουν μπροστά. Η στιγμή έχει φτάσει. Η πρώτη ταχύτητα έχει ήδη μπει. Ένας ηλεκτρισμός διαπερνά τα δάχτυλα των χεριών καθώς θέλουν να σφίξουν το τιμόνι. Και τα πόδια; Αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τον ήχο της μηχανής και το μαρτυρά σίγουρα το στροφόμετρο με ακρίβεια.

Το μυαλό έχει εστιάσει σε μια και μόνο σκέψη, εκτέλεση σωστά της διαδρομής! Η ταχύτητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και, αυτό ίσως να ακούγεται περίεργο, πολύ περίεργο. Όμως σε μια δεξιοτεχνία κύριο ρόλο παίζει η εκτέλεση σωστά της διαδρομής. Η μη εκτέλεση της δοκιμασίας σωστά, επιβαρύνει με πόντους ποινής τον αγωνιζόμενο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται “smart challenge”.

Peugeot 205 Rallye

Η διαδρομή είχε ως εξής: μετά την πρώτη στροφή, δύο διαδοχικοί ελιγμοί(slalom), μια παρατεταμένη δεξιά που οδηγεί στο “κουτί” (ένας χώρος σαν παρκάρισμα). Στη συνέχεια, ακολουθείται η χαραγμένη διαδρομή και η περιστροφή γύρω από το βαρέλι που οδηγεί στον τερματισμό. Τερματισμός, ένα από τα σημεία που χρειάζονται επίσης προσοχή, καθώς ο οδηγός καλείται να ακινητοποιήσει το όχημα σε μια ορισμένη περιοχή (σηματοδοτημένη από δύο γραμμές). Και πιστέψτε με, μετά τη περιστροφή γύρω από το βαρέλι, η αδρεναλίνη είναι σε υψηλά επίπεδα και το λάθος μπορεί να γίνει πολύ εύκολα!

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιήσω λάθος στην εκτέλεση της διαδρομής. Καθώς οδηγούμαι στην έξοδο της πίστας, το μυαλό φωνάζει “Αυτό ήταν”. Τα χέρια όμως συνεχίζουν να κρατούν σφιχτά το τιμόνι και εδώ έρχεται το πρώτο χαμόγελο που οφείλεται κυρίως στον κόσμο που χειροκροτεί την προσπάθεια όλων των αγωνιζομένων. Ο χρόνος έχει σταματήσει; Ίσως για μένα ναι, μα η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος συμμετέχων έχει ήδη λάβει ήδη θέση, έτοιμος να ζήσει και αυτός με τον τρόπο του την εμπειρία αυτή. Λίγα λεπτά, αφού παρκάρω το αυτοκίνητο και ανοίξω την πόρτα, ξεκινούν οι σκέψεις.. ”Πάμε να δούμε και πάλι την πίστα. Έχουμε άλλη μια ευκαιρία να το απολαύσουμε!”

Peugeot 205 Rallye

Κατά τη δεύτερη προσπάθεια, η σκέψη είναι η ίδια. Σωστή εκτέλεση της διαδρομής. Το αποτέλεσμα ήταν συνδυασμός καλής εκτέλεσης και βελτίωσης του χρόνου. Bingo!

Εν κατακλείδι, ο αγώνας δεξιοτεχνίας είναι μια καλή ευκαιρία για τον οποιονδήποτε να δοκιμάσει τόσο τον εαυτό του όσο και το αυτοκίνητό του σε θέματα ευελιξίας, συγκέντρωσης και πολλά ακόμη. Χρησιμοποιώντας δε την τεχνολογία, όπως μια on board camera, μπορεί κανείς να δει τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Η συμμετοχή σίγουρα αποτελεί μια όμορφη ανάμνηση!

Σχετικά Άρθρα