Όσοι ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην Ελλάδα γνωρίζουν την ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις. Ο εμβληματικός αγώνας μας σταμάτησε να γίνεται πριν από 8 χρόνια. Το motorsport στην Ελλάδα στηρίζεται στον αγώνα, την προβολή, την αίγλη του και όλοι οι εμπλεκόμενοι ονειρεύονται να πάρουν μέρος στον αγώνα... να τερματίσουν ένα Ράλλυ Ακρόπολις! Ο αγώνας βρέθηκε στο πρωτάθλημα του ERC (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ) για κάποια χρόνια. Ο θεατής πήγε στο βουνό θαύμασε τα γρήγορα R5 (Rally 2 τώρα) τόσο σε άσφαλτο όσο και σε χώμα αλλά σαν το παλιό καλό Ακρόπολις δεν ήταν.

Φέτος λοιπόν μετά από μια οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας σε συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν τον αγώνα και από αγώνες (προσωπική άποψη) κατάφεραν και έφεραν το Ράλλυ Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Μετά από 8 χρόνια όλοι οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θεούς των ράλλυ, τους καλύτερους οδηγούς στο κόσμο σε κλασικές σκληρές ειδικές της χώρας μας.

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, TikTok & YouTube για να μαθαίνετε, περισσότερα νέα για την ενασχόλησή μας με το motorsport.

Ο κόσμος πραγματικά κατέκλυσε τις ειδικές του EKO Ράλλυ Ακρόπολις!

Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας όπως και ξένοι θεατές έφτασαν στην χώρα μας να παρακολουθήσουν τον αγώνα! Ο σχεδιασμός του αγώνα κατά την άποψή μου ήταν πολύ καλός καθώς απλωνόταν σε ένα μεγάλο κομμάτι τη Ελλάδας από Πελοπόννησο μέχρι Στερεά Ελλάδα και με το κερασάκι στην τούρτα την υπερειδική στο κέντρο της Αθήνας, διαφήμιση της χώρας μας σε όλο το κόσμο!

Ακούστε περισσότερα για την άποψή μας για τον αγώνα στο Oversteer podcast του Δημήτρη Μπίζα.

Το πρόγραμμα του αγώνα για τον θεατή ήταν σχετικά "σφιχτό". Τα σύγχρονα μέσα όπως οι χάρτες που έδωσε η οργάνωση μέσω Google Maps με τις προσβάσεις ήταν άκρως βοηθητικό και δείχνει την σύγχρονη προσέγγιση που έχει η οργάνωση του ράλλυ.

Η παρέα ξεκίνησε από την Τρίπολη την Παρασκευή στις 7:00 και επέστρεψε γεμάτη νέες εμπειρίες την Κυριακή στις 21:00! Σχεδιάζοντας τις ημέρες πριν τον αγώνα ποιες ειδικές θα δούμε έχοντας στο νου μας τους πλέον αυστηρούς κανόνες της οργάνωσης για τους θεατές αποφασίσαμε να δούμε δύο ειδικές την Παρασκευή, τρεις ειδικές το Σάββατο και την Κυριακή μία.

EKO Acropolis Rally - Sebastien Ogier

Οπότε ξεκινήσαμε νωρίς για να προλάβουμε ε.δ. Αγ. Θεοδώροι 1 όπου είδαμε όλα τα αυτοκίνητα και φύγαμε για Θήβα όπου και συνέχιζε ο αγώνας. Ξεκούραση το βράδυ σε κάμπινγκ στα Καμμένα Βούρλα. Σάββατο πολύ νωρίς στην πρωινή Παύλιανη βλέποντας σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα, μετά Βωξίτες και τέλος 'χαλαρά' θα βλέπαμε Ελευθεροχώρι 2.

Στο άκουσμα ότι το Ελευθεροχώρι 1 ακυρώθηκε και βλέποντας τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο Μπράλλο αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε. Ανασυγκρότηση στο κάμπινγκ και φύγαμε για Ταρζάν όπου κατασκηνώσαμε το βράδυ για να έχουμε μια θέση, καθώς ήταν και η Power Stage του αγώνα και αναμενόταν πολύ κόσμος. Έτσι έγινε κιόλας μέχρι τις 00:30 έφταναν συνεχώς αυτοκίνητα μέσα από την πρόσβαση! Εμείς διαλέξαμε ένα "πατημένο σημείο" στην ειδική και μείναμε εκεί μέχρι τέλους!

ΕΚΟ Acropolis Rally - DiRT Hellenic community

Η εμπειρία ως θεατής μετά από 8 χρόνια απουσίας του ράλλυ αναζωπυρώνει το πάθος για τους αγώνες. Γνώρισα νέους φίλους ενώ είδα και παλιούς που είχαμε το κλασικό ραντεβού "τα λέμε στο Ακρόπολις"! Το άκουσμα των αυτοκινήτων και η μυρωδιά της βενζίνης μας φτιάχνει τη διάθεση! Τα περάσματα των παγκόσμιων τρομακτικά! Οι Έλληνες πήγαν πολύ καλά τηρουμένου των αναλογιών ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι την Δευτέρα επιστρέφουν στις δουλειές τους.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022, 2023!

Ο αγώνας έλαμψε! Όλοι τον ευχαριστήθηκαν. Θεατές και οδηγοί έφυγαν γεμάτοι χαρά και προσμονή για την επόμενη σεζόν! Το άκουσμα ότι ο αγώνας θα ανανεωθεί και το 2023 δείχνει ότι η οργάνωση έκανε την δουλειά της άρτια και σίγουρα περιμένουμε περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Τελευταία φορά που είδα Ράλλυ Ακρόπολις ήταν λίγο πριν σταματήσει να γίνεται. Τότε ήμουν ένας απλός θεατής, οπαδός παθιασμένος με τους αγώνες!

Φέτος έχοντας συμμετάσχει και σε αγώνες αυτοκινήτου είχα μια διαφορετική προσέγγιση στον αγώνα. Στη χώρα μας ταιριάζει ο αγώνας και τέτοιου βεληνεκούς διοργανώσεις. Ευελπιστώ στο μέλλον να έχουμε ακόμα περισσότερα motorsport events και να ξεκινήσει το motorsport στην Ελλάδα να ανεβαίνει και να προβάλλεται περισσότερο στα μάτια των Ελλήνων και όχι μόνο.

Lefteris Bratsos - RallyDiaries

Βάπτισμα του πυρός στους αγώνες ράλλυ και για τον ξάδερφο Λευτέρη Μπράτσο.

Σχετικά Άρθρα