Η Codemasters έκανε την έξυπνη κίνηση και μάζεψε το feedback από την κοινότητα των οδηγών φτιάχνοντας ένα πολύ καλό τίτλο για ράλλυ (DiRT Rally), ανανέωσε την πολύ επιτυχημένη σειρά DiRT με ένα πολύ ξεχωριστό και αναβαθμισμένο τίτλο το DiRT 4.

Στο DiRT 4 η εταιρία σέβεται και τους simracers αλλά και τους arcade gamers, δίνοντας την επιλογή στο χρήστη να διαλέξει τον τρόπο που αυτός θέλει να προσεγγίσει το παιχνίδι. Το simulation mode έχει έντονα στοιχεία από το DiRT Rally με βελτιωμένο τον τομέα των physics και ιδιαίτερα στο βάρος του αυτοκινήτου και αποτελεί πρόκληση για τον οποιοδήποτε οδηγό ενώ το arcade mode απευθύνεται σε ανθρώπους όπου θέλουν να διασκεδάσουν χωρίς να ιδρώσουν πάνω από την τιμονιέρα ή το χειριστήριό τους.

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, TikTok, YouTube & Twitter για να μαθαίνετε, περισσότερα νέα για την ενασχόλησή μας με το motorsport.

Και στα δύο modes, ο χρήστης μπορεί να έχει βοήθειες όπως Traction Control, ABS κλπ που τον βοηθούν να έχει ακριβώς την εμπειρία που θέλει στο παιχνίδι. Κίνηση ματ από την Codemasters αποτελεί το πολυαναμενόμενο Rally Academy αλλά και η επιστροφή του Nicky Grist ως συνοδηγός, ξυπνώντας μνήμες από την παλιά επιτυχημένη σειρά Colin Mc Rae Rally.

DiRT 4

Το DiRT 4 προσφέρει όλες τις επιλογές για off-road οδήγηση. Το γνωστό σε όλους rally mode, το Rallycross ένα ανερχόμενο αν όχι πολύ διάσημο θεσμό της FIA όπου η Codemasters έχει και τα επίσημα δικαιώματα, τους Αμερικάνικους αγώνες Landrush με φορτηγά αλλά και με buggy αυτοκίνητα τριών διαφορετικών κατηγοριών κάνουν το DiRT 4 ένα από τα πληρέστερα παιχνίδια που κυκλοφορούν.
Στο rally mode, ο χρήστης έχει μια πληθώρα αυτοκινήτων διαφορετικών κατηγοριών να επιλέξει. Η Codemasters ενσωμάτωσε τις κατηγορίες αυτοκινήτων του DiRT Rally αλλά πρόσθεσε και νέες κατηγορίες σε σύγχρονα αλλά και ιστορικά αυτοκίνητα ανάμεσά τους τα Peugeot 208 R5, Hyundai i20 R5, το ιστορικό Peugeot 205 GTi GroupA, Opel Ascona 400 κ.ά.
Στο Rallycross οι επιλογές δεν είναι λίγες. Με την ελευθερία που δίνουν τα δικαιώματα από την FIA στο DiRT 4, θα βρείτε όλα τα θηρία του Rallycross, από την μυθική γενιά των Group B έως και τα πιο σύγχρονα και τελευταία αυτοκίνητα που αγωνίζονται.
Στο Landrush θα βρείτε 3 διαφορετικές κατηγορίες buggy τα οποία είναι πολύ απαιτητικά στην οδήγηση αλλά και μια κατηγορία με φορτηγά των οποίων η οδήγηση και οι μάχες στην πίστα θα σας μείνουν αξέχαστες!

DiRT 4 landrush

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο οδήγησης όπως και στην πραγματικότητα φυσικά. Επηρεάζονται πολύ από τις αλλαγές του εδάφους και τις συνθήκες καιρού. Η πρόσφυση είναι περισσότερη σε σημεία αλλά και σχετικά με το DiRT Rally και φαίνεται να συγχωρεί περισσότερο τα λάθη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται σωστή τοποθέτηση και προσοχή στα φρένα πριν την είσοδο της στροφής ειδικά στο χώμα. Οι ρυθμίσεις στο Service Park θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό και παράλληλα θα βοηθήσουν και τον νέο που έρχεται για πρώτη φορά στο χώρο. Τα default setup στα αυτοκίνητα είναι μια χαρά για να ξεκινήσετε αν και θα συνιστούσαμε να μειώσετε την δύναμη στα φρένα ειδικά αν σας είναι δύσκολο το φρενάρισμα στις στροφές, και γενικότερα να προσπαθήσετε να μειώσετε την υποστροφή. Για τους πιο έμπειρους το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γεμίσουν χαμόγελα με τα σκανδιναβικά φλικ αλλά και το φρένο/τοποθέτηση με το αριστερό πόδι. Ο ήχος, οι κάμερες και το damage model είναι κάτι που δεν αφήνει στην τύχη του η Codemasters και στο DiRT 4 θα σας ενθουσιάσει.

DiRT 4

Το career mode του DiRT 4 είναι κάτι που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ο παίκτης ξεκινάει από το μηδέν χτίζοντας την δικιά του ομάδα, διαλέγοντας χρώματα, ονόματα, σπόνσορες αλλά και τα μέλη της ομάδας του, μηχανικούς, marketeers μέχρι και συνοδηγό (ποιος θα άλλαζε όμως τον Nicky Grist!). Η σχέση με την ομάδα σας βελτιώνεται καθώς παίρνετε μέρος σε αγώνες, μπορείτε να προσλάβετε νέα μέλη, να ανανεώσετε συμβόλαια με τα υπάρχοντα, να βρείτε ελκυστικότερους sponsores με απαιτητικούς στόχους κλπ. Μαζεύοντας χρήματα (Cr. = credits) μπορείτε να αναβαθμίσετε τις εγκαταστάσεις της ομάδας σας και να αγοράσετε ή να νοικιάσετε αυτοκίνητα και να αναβαθμίσετε τα αυτοκίνητα που έχετε στην κατοχή σας.

Το DiRT 4 έχει και επιρροές από τα παλιότερα παιχνίδια της σειράς DiRT. Το Joyride mode όπου ο χρήστης εισέρχεται σε ένα industrial χώρο όπου είναι η δική του Gymkhana. Υπάρχουν προκλήσεις (challenges) όπου θα πρέπει να σπάσει κάποια τούβλα ή να πλαγιολισθήσει γύρω από μπουλντόζες, φορτηγά και container και βεβαίως να μοιραστεί αυτά που κάνει με τους φίλους του.

DiRT 4

Δεν σας κρύβουμε ότι όλοι θέλαμε Rally Academy στην σειρά DiRT. Από τους πιο νέους simracers έως και τους πιο έμπειρους το Rally School ήταν ένα χαρακτηριστικό που όλοι ήθελαν και έλειπε στα παιχνίδια. Τελευταίοι τίτλοι που το είχαν ήταν το Richard Burns Rally και το Colin Mc Rae 1! Η Codemasters δεν το ενσωμάτωσε πλήρως στο DiRT Rally αλλά μας το φύλαξε για το DiRT 4. Σε συνεργασία με την πραγματική σχολή οδήγησης DirtFish Rally School στην Ουάσιγκτον της Αμερικής το DiRT 4 έχει ίσως το πιο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων οδήγησης για όλα τα modes όπου περιγράφει τους κανόνες κάθε είδους και μαθαίνει στον χρήστη τον τρόπο οδήγησης κάθε αυτοκινήτου, αλλά και πως να αντιμετωπίζει τις διάφορες συνθήκες που θα συναντήσει σε έναν αγώνα. (Βίντεο από το DiRT Academy υπάρχει στο τέλος του άρθρου)

Πέραν των τυπικών που χαρακτηριστικών που αναφέραμε πιο πάνω το DiRT 4 έχει φέρει και πολλές καινοτομίες. Όπως είπαμε οι άνθρωποι της Codemasters ακούν την κοινότητα των οδηγών και για πρώτη φορά δημιούργησαν cross-platform Leaderboards, Multiplayer & Competitive mode αλλά και το πολύ διάσημο My Stage. Τα πρώτα όλοι καταλαβαίνουμε γιατί τα ζητούσε η κοινότητα αλλά πάμε να δούμε το My Stage ειδικότερα. Μπορεί το DiRT 4 να απογοητεύει τους χρήστες που ήθελαν πολλές περιοχές στο rally mode αλλά το My Stage έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό. Το My Stage είναι ένας αλγόριθμός που δημιουργεί από το μηδέν μια ειδική διαδρομή αφού ο χρήστης επιλέξει μέσω δύο slider την πολυπλοκότητα σε στροφές αλλά και το μήκος που θέλει να έχει η ειδική διαδρομή που θα δημιουργήσει. Η ειδική διαδρομή είναι κάθε φορά είναι μοναδική και αποτελείτε από κομμάτια που γενικότερα υπάρχουν στο παιχνίδι. Όπως καταλαβαίνετε, μια άγνωστη κάθε φορά ειδική διαδρομή αποτελεί μια πρόκληση για τους οδηγούς ειδικά όταν παίζετε με φίλους σας στο Multiplayer. Ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει την διαδρομή που έφτιαξε και να την μοιραστεί με άλλους χρήστες μέσω steam, psn, xbox live αναλόγως.

DiRT 4 Rallycross

Στα cross-platform leaderboards οι οδηγοί μπαίνουν στην ίδια κατάταξη ανεξαρτήτως κονσόλας ή H/Y αλλά με το ίδιο handling mode. Έτσι λοιπόν μπορείτε να βλέπετε τους χρόνους των φίλων σας στις ειδικές διαδρομές οι οποίοι παίζουν με το ίδιο handling mode με εσάς (simulation ή arcade).

Το Competitive mode είναι για τους οδηγούς που θέλουν να ξεχωρίσουν στην παγκόσμια κοινότητα. Ξεκινώντας από Division 3 Tier 6, ο χρήστης ανεβαίνει στην κατάταξη κερδίζοντας πόντους από αγώνες με άλλους χρήστες της ίδιας κατηγορίας που τρέχουν κάθε φορά όλοι με το ίδιο αυτοκίνητο σε μία τυχαία ειδική διαδρομή που έχει αναπαράγει το παιχνίδι.

Στο Multiplayer mode πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει local multiplayer αλλά μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας online. Work In Progress είναι τα online πρωταθλήματα όπως ήταν στο DiRT Rally τα οποία όλοι περιμένουν εδώ και καιρό καθώς σε συνδυασμό με τις generated ειδικές διαδρομές θα δώσουν μια αίσθηση ρεαλισμού ενός πραγματικού rally!

Συνοψίζοντας το DiRT 4…

Δεν είναι ένα DiRT Rally 2 όπως οι περισσότεροι περίμεναν. Είναι κάτι ξεχωριστό, το οποίο σου κρατάει το ενδιαφέρον είτε είσαι simracer είτε νέος στην οδήγηση. Έχει πολύ περιεχόμενο για όλα τα γούστα, διασκεδαστικό στην οδήγηση αλλά και με έντονο συναγωνισμό. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους όσους θέλουν να μυηθούν στον χώρο των racing παιχνιδιών και θέλουν να έχουν μια αξέχαστη εμπειρία με έντονο το χαρακτηριστικό του multiplayer.

Μια αναφορά πρέπει να γίνει και στην Ελληνική Κοινότητα DiRT στην οποία θα βρείτε άτομα με πάθος για τους αγώνες και τα παιχνίδια οδήγησης όπου θα σας βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ερώτηση έχετε. Επίσης θα ενημερώνεστε για τα νέα γύρω από τα παιχνίδια οδήγησης αλλά μπορείτε να πάρετε και μέρος στα πρωταθλήματα της κοινότητας τα οποία είναι ανοιχτά για όλους.
Facebook Group: facebook.com/groups/dirthelleniccommunity

Το παιχνίδι δοκιμάστηκε με τιμονιέρα Thrustmaster T300RS Alcantara, και ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για την παραχώρηση του τίτλου.
Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των μελών της Ελληνικής Κοινότητας DiRT.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή

CAPTCHA

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από το RallyDiaries eRally Championship & την Bratsos Rally Team.

Στέλνουμε emails μόνο όταν κάτι νέο έχουμε. No spam.

FOLLOW @RALLYDIARIES